Woning of bedrijf op Kreta

Makelaardij Stroet-Kuipers is reeds 17 jaar actief in de makelaardij op Kreta. Door deze ruime ervaring kunnen wij u op de juiste wijze begeleiden bij de aan- of verkoop van uw woning, een bedrijf of grondstuk op Kreta. Makelaardij Stroet-Kuipers is actief over het hele eiland en met een eigen woning en kantoor op Kreta kunnen wij u ook ter plaatse goed van dienst zijn.

Procedure van aankoop

Het kopen van onroerend goed op Kreta is redelijk vergelijkbaar met het kopen van onroerend goed in Nederland.
Er zijn echter een paar belangrijke verschillen waar u rekening mee dient te houden.

  • U heeft u bij het aankopen van onroerend goed op Kreta een advocaat nodig die voor u de juridische zaken zal behartigen; denkt u hierbij aan een juridische check, het juridische papierwerk, afhandeling bij de notaris.
  • Om in Griekenland onroerend goed te kopen heeft u een Grieks belastingnummer nodig. U kunt dit vergelijken met het Nederlandse Sofinummer. Met uw paspoort en uw geboorte certificaat (met de namen van beide ouders) kunt u bij de lokale belastingdienst een Grieks belastingnummer aanvragen.
  • Het is in Griekenland noodzakelijk dat er een juridische controle op het onroerend goed dat u wilt kopen wordt uitgevoerd. Het onroerend goed dient immers een “schone titel” te hebben.–    Rusten er geen schulden op het onroerend goed?–    Is de verkoper wel de rechtmatige eigenaar van het huis of van de bouwkavel?–    Zijn er geen beperkingen op de bouwkavel?
    De advocaat zal deze juridische controle voor u uitvoeren en de uitslag hiervan met u doornemen zodat u de zekerheid heeft dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
  • De verdere bijkomende kosten (de kosten koper) zijn vergelijkbare kosten zoals u dat in Nederland ook gewend bent, met als uitzondering de advocaatkosten en de kosten voor de juridische controle. De kosten koper in Griekenland bedraagt circa 10 % van de koopsom.

Uiteraard begeleiden wij voor u het gehele aankoop- of verkoopproces ter plaatse.

Indien u een bedrijf of onderneming wilt kopen op Kreta gelden bijna dezelfde procedures als hierboven beschreven, echter hangt het er uiteraard van af of u ook het onroerend goed overneemt of alleen de goodwill/inventaris en het pand huurt van de eigenaar. Ook in dat geval kunt u rekenen op onze dienstverlening en onze begeleiding ter plaatse.

Indien u meer informatie wenst over onze werkzaamheden en dienstverlening op Kreta dan nodigen wij u graag uit voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek.